Υλικά
Μερίδες: 6
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
200 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί, μουσκεμένη σε νερό, καλά στυμμένη
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
100 ml ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον, για το τηγάνισμα
3-4 κουτ. σούπας κόκκινο ξηρό κρασί
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελιές, κατά προτίμηση πράσινες, σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς κουκούτσια (προαιρετικές αλλά επιθυμητές)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιές, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, τον κιμά, την ψίχα ψωμιού, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε το κρασί σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας, βουτώντας τα τακτικά στο κρασί, μέχρι να φτιάξουμε ένα πολύ αφράτο και τελείως ομοιογενές μείγμα. Χρειάζεται επίμονο και υπομονετικό ζύμωμα, για 6-7 λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει όσο πιο αφράτο γίνεται.
Πλάθουμε σουτζουκάκια στο κλασικό, μακρουλό και παχουλό σχήμα, με βάρος περίπου 40 γρ. το καθένα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το περιττό λάδι.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει, ανακατεύοντας.
Τακτοποιούμε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια, σε μονή στρώση.
Σείουμε το σκεύος για να καλυφθούν με τη σάλτσα και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε ανάμεσά τους τις ελιές.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά και συνοδεύουμε με αφράτο απλό πιλάφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου