Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Σου μπερέκ, η τυρόπιτα με τα ζεματιστά φύλλα

Ντιρούι Καλφαγιάν - Γαλιλαία

 Υλικά

Μερίδες: για ταψί περίπου 35 εκ.

Για τα φύλλα

 6 αυγά περίπου

 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 120 γρ. βούτυρο αγελάδας τύπου Κερκύρας, λιωμένο, για το βουτύρωμα ταψιού και φύλλων

 1 κουτ. σούπας αλάτι, για το βράσιμο των φύλλων


Διαδικασία

Γέμιση

Για να ετοιμάσουμε την τυρόπιτα με τα ζεματιστά φύλλα, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φύλλα

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι και το λάδι μέχρι να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Τα καλύπτουμε χαλαρά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαρένια μπάλα σε λεπτό φύλλο στη διάμετρο του ταψιού μας.

Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο πασπαλισμένα με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν και τα σκεπάζουμε με πετσέτα για να μη στεγνώσουν.

Βουτυρώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε άφθονο νερό και τη 1 κουτ. σούπας αλάτι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει.

Δίπλα της βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο παγωμένο νερό και κοντά της απλώνουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας.

Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε ένα ένα φύλλο με προσοχή και το αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.

Βγάζουμε προσεκτικά το φύλλο με δύο μεγάλες κουτάλες και το βουτάμε στην άλλη κατσαρόλα με το κρύο νερό για άλλα 30 δευτερόλεπτα.

Το βγάζουμε με προσοχή και το απλώνουμε στην πετσέτα για να απορροφήσει τα υγρά.

Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί και το βουτυρώνουμε καλά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα 5 φύλλα και τα απλώνουμε και αυτά στο ταψί, το ένα πάνω στο άλλο και καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά. Επειδή το κρύο νερό θα αρχίσει να ζεσταίνεται, ανανεώνουμε συχνά με παγωμένο νερό.

Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, που ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε (χωρίς να χαράξουμε την πίτα) για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

 

Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε για 5 λεπτά να «σταθεί».

Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή, αλλά όχι καυτή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου