Τρίτη 29 Ιουλίου 2025

Χοιρινό με τα χόρτα, από την Κρήτη

Ευγενία Ψαρουδάκη

 Υλικά

Μερίδες: 4

 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή πανσέτα, κομμένο σε κυβάκια-μπουκιές

 2 κιλά άγρια ανάμεικτα χόρτα (στην εποχή τους τα βρίσκουμε στις λαϊκές, συνήθως ως χόρτα για πίτες), καθαρισμένα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

 2 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος

 1 πατάτα, σε μεγάλα κομμάτια

 100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χοιρινό με τα χόρτα, αρχικά αλατίζουμε το χοιρινό.

Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε το χοιρινό για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα κομμάτια, από όλες τις μεριές.

Προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει καλά και ξαφρίζουμε σχολαστικά, μέχρι να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά.

Προσθέτουμε όλα μαζί τα χόρτα, τον μάραθο και τα κομμάτια της πατάτας και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να γίνουν. Ελέγχουμε να δούμε μήπως χρειαστούν λίγο νερό και σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε ελάχιστο, καυτό.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε το χοιρινό με τα χόρτα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου