Κυριακή 31 Αυγούστου 2025

Σφουγγάτο του Αγίου Γεωργίου

Ιερομοναχός Επιφάνιος Παντοκρατορινός

Υλικά

Μερίδες: 5 διακονιές

 15 αυγά

 1/2 κουτί (200 γρ.) γάλα εβαπορέ (προαιρετικά)

 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 1 φλιτζ. καφέ ξηρό λευκό κρασί

 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

 3 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένα

 λίγη ξερή ρίγανη

 100 γρ. φέτα, τριμμένη

 αλάτι

 1 κουτ. σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο αγελαδινό

 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για την επιφάνεια

 λίγο τριμμένο κασέρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το σφουγγάτο του Αγίου Γεωργίου σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό ή τον δυόσμο, το σκόρδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι (και, αν θέλουμε, κάποιο ή κάποια μπαχαρικά της αρεσκείας μας) και ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε άλλη μία φορά τα αυγά και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας αμέσως πολύ καλά και ασταμάτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε τη φέτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σφίγγει.

Μόλις το μείγμα σφίξει στον επιθυμητό βαθμό, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα, γιατί η βράση συνεχίζεται και εκτός φωτιάς.

Σερβίρουμε το σφουγγάτο αμέσως και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με λίγο τριμμένο κασέρι.

 

Σημείωση: Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει στον φούρνο: Μετά από ένα ελαφρύ τσιγάρισμα, αδειάζουμε τη σύμβραση σε ένα μέτριο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα αυγά και το τυρί, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε στους 180°C, για 1 ώρα. Το τεμαχίζουμε όπως το παστίτσιο και το σερβίρουμε ζεστό.

Και στις δύο περιπτώσεις μαγειρέματος, στο σερβίρισμα μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένο κασέρι την κάθε μερίδα

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου