Το ξαναζέσταμα φαγητού είναι μια καθημερινή πρακτική, αλλά υπάρχουν τροφές που χρειάζονται προσοχή όταν ζεσταίνονται δεύτερη φορά, γιατί μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά η ποιότητα, η γεύση ή και η ασφάλεια κατανάλωσης.
Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις ξαναζεστάνετε — σημαίνει ότι πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να
αλλοιωθεί αν ζεσταθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η δομή των πρωτεϊνών αλλάζει και μπορεί να γίνει πιο δύσπεπτη. Αν πρέπει να το ζεστάνετε, κάντε το σε χαμηλή θερμοκρασία και για σύντομο χρόνο, βεβαιώνοντας ότι ζεστάθηκε ομοιόμορφα.Ρύζι
Το ρύζι μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια (όπως το Bacillus cereus) αν παραμείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου μετά το μαγείρεμα. Αυτά τα βακτήρια δεν εξουδετερώνονται πάντα με το ζέσταμα. Φυλάξτε το σωστά (εντός 2 ωρών στο ψυγείο) και ζεστάνετέ το καλά πριν την κατανάλωση.
Πατάτες
Οι πατάτες μπορούν να αναπτύξουν τοξίνες όταν μένουν εκτός ψυγείου, ενώ η υφή τους αλλάζει με το ζέσταμα. Γίνονται πιο βαριές για το στομάχι, γι’ αυτό και συνιστάται να ζεσταίνονται μία μόνο φορά και να αποθηκεύονται πάντα σωστά.
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία με το ξαναζέσταμα μετατρέπονται σε νιτρώδη – ενώσεις που μπορεί να είναι βλαβερές όταν καταναλώνονται συχνά. Αν θέλετε να ξαναζεστάνετε σπανάκι, κάντε το μία φορά και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Παντζάρια
Τα παντζάρια, όπως και το σπανάκι, περιέχουν νιτρικά. Το ξαναζέσταμα τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, ενώ πολλές φορές είναι πιο ασφαλές (και γευστικό) να τα καταναλώσετε κρύα σε σαλάτες.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι ευαίσθητα στην επεξεργασία θερμότητας. Το ξαναζέσταμα μπορεί να αλλάξει τη δομή τους και να τα κάνει πιο δύσπεπτα. Αν χρειαστεί να τα ξαναζεστάνετε, κάντε το μόνο μία φορά, σε χαμηλή θερμοκρασία και φάτε τα αμέσως.
Όλες οι τροφές μπορούν να ξαναζεσταθούν υπό προϋποθέσεις. Το σημαντικό είναι η σωστή ψύξη, η ασφαλής αποθήκευση, και το ομοιόμορφο ζέσταμα μέχρι να αχνίσουν καλά. Με απλά βήματα, μπορείτε να απολαύσετε τα γεύματά σας χωρίς ρίσκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου