Αστέριος Κουστούδης
Μερίδες: 6
Για τον μπακαλιάρο
4 φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου, βάρους 180-200 γρ. το καθένα
50 ml λευκό ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
ελάχιστο καυτερό μπούκοβο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα και τα δύο, ξεχωριστά
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2-3 κορφούλες από σγουρό βασιλικό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τον μπακαλιάρο με σάλτσα από λευκό κρασί, πετιμέζι και ντοματίνια, ξεκινάμε φτιάχνοντας την σάλτσα: σε μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ντοματίνια.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Ρίχνουμε το πετιμέζι, τον χυμό, το ξύσμα, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε τις κορφούλες βασιλικού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπακαλιάρος
Ελέγχουμε τα φιλέτα του ψαριού και αφαιρούμε τυχόν κόκαλα και το δέρμα που έχει μείνει πάνω τους.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για 2-3 λεπτά, να στεγνώσουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα φιλέτα σε δύο δόσεις, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Βάζουμε όλα τα φιλέτα στο τηγάνι, σβήνουμε με το κρασί και σείουμε απαλά το σκεύος.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα που
ετοιμάσαμε, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα τους σε κάθε πιάτο.
Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου