Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

Μπρουσκέτες με καρίκι Τήνου, παστουρμά και καραμελωμένο κρεμμύδι

Νένα Ισμυρνόγλου

 Υλικά

Τεμάχια: 10

 8 φέτες από μπαγκέτα της αρεσκείας μας, πάχους 1 εκ. (ή 2 μεγάλες φέτες από χωριάτικο καρβέλι)

 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες

 100 γρ. καρίκι Τήνου, σε μικρά κομμάτια (Αν η γεύση του μας φαίνεται έντονη, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αρσενικό Νάξου, μια καλά παλαιωμένη γραβιέρα, ένα μανούρι ή ένα πικάντικο κασέρι.)

 100 γρ. ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρια, σε μικρά καρέ

 100 γρ. παστουρμάς, καθαρισμένος από την πάστα τσιμενιού, σε λεπτές φέτες

 μερικά φυλλαράκια δυόσμου και μαϊντανού

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για τις μπρουσκέτες με καρίκι Τήνου, παστουρμά και καραμελωμένο κρεμμύδι, σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει και να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.

Μοιράζουμε τα κομματάκια του τυριού πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι το τυρί να πάρει χρώμα και να μισολιώσει.

Βγάζουμε από τον φούρνο και μοιράζουμε πάνω σε κάθε φέτα το καραμελωμένο κρεμμύδι, τα κυβάκια ντομάτας και από 1 φέτα παστουρμά, ελαφρά τσαλακωμένη για ωραία εμφάνιση.

 

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκορπίζουμε τα φύλλα μυρωδικών και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου