Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το κουνέλι
1 ολόκληρο κουνέλι βάρους περίπου 1.300 γρ., σε κομμάτια (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ξεκοκαλίσει και να μας δώσει τα κόκαλα ξεχωριστά, για τη σάλτσα)
50 ml ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
Για τη σάλτσα
500 γρ. από τα κόκαλα του κουνελιού
100 γρ. πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, σε χοντρές ροδέλες
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
70 γρ. καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
250 γρ. ντομάτες, χοντροκομμένες
200 γρ. ξινόμηλα, καθαρισμένα, σε χοντρά καρέ
150 ml Μαυροδάφνη Πατρών, γλυκιά
300 ml ζωμός κρέατος ή νερό
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
2 φρέσκα κλωνάρια άνηθου
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
20 γρ. μέλι
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το ψητό κουνέλι με σάλτσα Μαυροδάφνης, ξεκινάμε φτιάχνοντας την σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κόκαλα του κουνελιού για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Δεν μας πειράζει αν «πιάσουν» λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, απεναντίας αυτά τα υπολείμματα θα δώσουν έξτρα νοστιμιά στη σάλτσα.
Ρίχνουμε σε δύο τρεις δόσεις τα πράσα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και το ξινόμηλο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε τους δύο ζωμούς (ή νερό), τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το μέλι.
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Σουρώνουμε το ζουμί, πιέζοντας τα στερεά υλικά με ξύλινη κουτάλα μέσα από λεπτή σήτα, και το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ποσότητα να μειωθεί και να δέσει σε σάλτσα.
Κουνέλι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, και σοτάρουμε τα κομμάτια του ουνελιού σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις και από τις δύο πλευρές.
Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου και το θυμάρι.
Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει ωραία το κουνέλι και να μαλακώσει.
Μοιράζουμε σε πιάτα το κουνέλι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου