Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Καρυδόπιτα με τυρί κρέμα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Στέλιος Παρλιάρος

 Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για τις βάσεις

 220 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο για τα ταψάκια

 250 γρ. ζάχαρη άχνη

 250 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη

 4 μέτρια αυγά

 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τα ταψάκια

Για τη γέμιση

 900 γρ. τυρί κρέμα

 90 γρ. ζάχαρη άχνη

 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 10 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για τα ζαχαρωμένα καρύδια

 200 γρ. καρυδόψιχα

 200 γρ. ζάχαρη

 150 γρ. νερό


Διαδικασία

Βάσεις

Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα με τυρί κρέμα, αρχικά χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ενδιαμέσως, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου με μια ίσια σπάτουλα, για να γίνει καλή ομογενοποίηση.

Σταματάμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 5 μικρά ταψάκια μιας χρήσης διαμέτρου 20 εκ.

Μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα ισόποσα.

Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 3-4 ώρες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε σε ελάχιστο ζεστό νερό (προσέχουμε να μην τα κάψουμε!).

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, με το σύρμα.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Πριν η κρέμα σφίξει, αδειάζουμε λίγη στο μπολ με τη λιωμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε γρήγορα και πολύ καλά.

Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στον κάδο με την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε μια σφιχτή κρέμα.

Ζαχαρωμένα καρύδια

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά.

Όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου εξατμιστεί το σιρόπι και αρχίσουν να ζαχαρώνουν – θα καλυφθούν από ένα λευκό στρώμα ζάχαρης.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Συναρμολόγηση

Σε μια πιατέλα τοποθετούμε μία από τις βάσεις και απλώνουμε πάνω από αυτήν το 1/5 της γέμισης, απλώνοντας ένα μέρος και στα πλαϊνά.

Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη βάση, πιέζοντας να κολλήσει καλά.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία τελειώνοντας με γέμιση, που την απλώνουμε καλά στην περιφέρεια.

 

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Σερβίρουμε, την καρυδόπιτα με τυρί κρέμα, με καραμελωμένα καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 239.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου