Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025

Τσιγαρίδες. Το γνήσιο ελληνικό μπέικον των Χριστουγέννων και του υπόλοιπου χειμώνα!

Ο χοίρος κάποτε ήταν το κατοικίδιο της Κρητικής υπαίθρου, που εκτρέφονταν όλο το χρόνο για να σφαγεί παραμονή Χριστουγέννων!

Τότε υπήρχε η γνήσια ντόπια ράτσα που εκτρέφονταν στα σπίτια με αποφάγια, χουμά (υπόλειμμα από τη πήξη του γάλακτος), κριθάρι, κλπ.

Η νοστιμιά του γνήσια, χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά, παχυντικα κλπ για γρήγορη ανάπτυξη, όπως γίνεται τώρα στα εκτροφεία, αλλά όπως αναπτύσσεται από τη φύση του!

Την εποχή εκείνη ως γνωστόν, δεν υπήρχε

ηλεκτρικό ρεύμα άρα και ψυγεία κι έπρεπε να βρουν τρόπους συντήρησης του κρέατος του χοίρου μετά τη σφαγή γιατί σίγουρα δεν θα καταναλωθεί από την οικογένεια τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά και να έχουν αποθέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα του χειμώνα!

Τα λιπαρά κομμάτι μέσα από το δέρμα, πολλές φορές περιείχε και λίγο δέρμα, με λίγο ψαχνό, όπως το μπέικον τώρα, τα έκοβαν σε κύβους και τα τσιγαριζαν (έψηναν), χωρίς λάδι, αφού το κρέας έχει αρκετό λίπος, μόνο με αλάτι, μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινισουν.

Όταν κρύωναν και επηζε το λίπος, τις αποθηκευαν σε στεγανά δοχεία, βάζα, κουρούπια, κλπ σε δροσερό μέρος για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως περισσότερο από μήνα!

 

Έτσι είχαν μια εναλλακτική λύση για αρκετό διάστημα, κολατσιου, αλλά και συνοδευτικού στο κυρίως φαγητού καθημερινά!

Νίκος Κακοδειπνακης

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου