Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025

Τσίζκεϊκ με μήλα και μέλι

Ζάχαρη & Αλεύρι

 Υλικά

Μερίδες: 10-12

Βάση

 250 γρ. μπισκότα κανέλας ή μπισκότα σπέκουλος ή πτι μπερ

 1 κουτ. γλυκού κανέλα

 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Γέμιση

 4 πράσινα μήλα, καθαρισμένα από φλούδες και κουκούτσια, κομμένα σε λεπτές φέτες

 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι

 600 γρ. τυρί κρέμα

 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε

 100 γρ. μέλι

 5 αυγά

 άχνη ζάχαρη και κανέλα, για το πασπάλισμα


Διαδικασία

Βάση

Για να ετοιμάσουμε τη βάση για το τσίζκεϊκ με μήλα και μέλι αλέθουμε τα μπισκότα σε πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βραχούν καλά και να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και το απλώνουμε ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Πιέζουμε καλά προς τα κάτω, για να φτιάξουμε μια όσο πιο συμπαγή και ισόπαχη βάση γίνεται.

Γέμιση

Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με 2 κουτ. σούπας από τη μετρημένη ζάχαρη, προσθέτοντας τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Τα αδειάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τα αδειάζουμε πίσω στο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε, το μέλι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και λείο μείγμα.

Στρώνουμε τα μήλα πάνω από τη βάση μπισκότου σε ομοιόμορφη στρώση. Από πάνω αδειάζουμε το μείγμα του τυριού, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C (στη λειτουργία του αέρα) ή στους 160°C (στις αντιστάσεις) για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το τσιζκέικ, αλλά στο κέντρο να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.

 

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα, με μισάνοιχτη πόρτα, μέχρι να κρυώσει.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 60.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου