Υλικά
12 πατάτες μέτριες καλά πλυμένες
1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι λάδι
1 φύλλο δάφνης
5-6 κόκκους πιπέρι
αλάτι (για τις πατάτες)
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη (για το γαρνίρισμα)
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους σε άφθονο νερό για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε.
Βήμα 2
Κόβετε κατά μήκος ένα «καπάκι» από κάθε πατάτα και το φυλάτε. Αδειάζετε τις πατάτες αφήνοντας 1,5 εκ. πάχος από ψίχα και τις αλατίζετε ελαφρά. Τις αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 3
Βάζετε το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει με το ζωμό τους χωρίς να προσθέσετε νερό. Όταν πιει το νερό του, προσθέτετε το λάδι, σοτάρετε για 5 λεπτά και σβήνετε με το κρασί.
Βήμα 4
Ρίχνετε την ντομάτα, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού. Σιγοβράζετε το χταπόδι για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του.
Βήμα 5
Γεμίζετε τις πατάτες με το χταπόδι, χωρίς να εξέχει από το χείλος τους, και τις σκεπάζετε με τα «καπάκια». Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Αφαιρείτε τα καπάκια και σερβίρετε τις πατάτες σκορπίζοντας από πάνω λίγη κάππαρη.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης-Food Styling: Αντωνία Κατή
Δείτε επίσης: ΕΦΤΑ ΖΩΕΣ (Τραγούδι)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου