Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Τα φαγητά που δεν θα ακουμπούσες ποτέ

Κι όμως μοιάζουν να έρχονται από άλλο πλανήτη στην κυριολεξία.

Η γαστρονομία ανά τον κόσμο έχει τα δικά της περίεργα χούγια. Κάποια από αυτά τα γαστρονομικά συνήθεια εμάς μας φαίνονται λίγο πολύ εξωτικά. Σίγουρα κάποια άλλα εντελώς ακραία και ίσως αηδιαστικά. Πρέπει όμως να σεβαστούμε την κουζίνα του κάθε λαού και να ασπαστούμε τα έθιμα του προσπαθώντας να μάθουμε κάτι από

αυτό.

                    

Δες εδώ κάποια φαγητά που μάλλον δεν θα ακουμπούσες ποτέ:


Σούπα από φωλιές πουλιών – Κίνα... Ποιος θα σκεφτόταν εκτός από τα πουλιά να μαγειρέψει και τη φωλιά τους; Ε οι Κινέζοι το έχουν κάνει ήδη και η σούπα που φτιάχνουν από φωλιές χελιδονιών δεν είναι απλά διάσημη, αλλά είναι γνωστή και ως “χαβιάρι της Ανατολής”. Σημειώστε πως οι φωλιές των χελιδονιών φτιάχνονται κυρίως με σάλιο, είναι από τα πιο ακριβά ζωικά προϊόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς και ένα μπολ τέτοιας σούπας μπορεί να κοστίζει από 30 έως και 100 δολάρια! Η τιμή τους οφείλεται στη σπανιότητά τους μιας και οι φωλιές μπορούν να συλλεχθούν μόνο 3 φορές τον χρόνο και συνήθως, βρίσκονται σε παράκτιες σπηλιές, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες αναρρίχησης και ευκινησίας από τους κυνηγούς. Η σούπα από φωλιά πουλιών φτιάχνεται εδώ και αιώνες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχει αφροδισιακές ιδιότητες…

 
Όταν ταξιδεύουμε συνήθως ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλουμε να γνωρίσουμε είναι και η τοπική κουζίνα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πιάτα που δύσκολα θα αποφασίζαμε να δοκιμάσουμε. Επειδή, όμως, υπάρχουν και οι τολμηροί, ποτέ δεν λέμε ποτέ.

                   

Σίγουρα κάποια από αυτά είναι δύσκολα ακόμη και στην όψη (αν και στη γεύση ακούμε πως είναι θεσπέσια), μετά είναι και το παράξενο της προέλευσης τους που κάπως μας ξενίζει.

Είμαστε Έλληνες και έχουμε μάθει σε πιο νορμάλ πράγματα, κρέας, κρέας και πάλι κρέας. Όχι εντάξει, αστείο ήταν αυτό…


Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο περίεργα φαγητά στον κόσμο:


Hákarl από σιτεμένο καρχαρία – Ισλανδία... 


Ένα από τα εθνικά πιάτα της Ισλανδίας είναι το Hákarl που γίνεται από καρχαρία. Όχι όμως όποιο και όποιο καρχαρία, αλλά καρχαρία Γροιλανδίας που μένει αρκετούς μήνες να σιτέψει πριν καταναλωθεί. Για την ακρίβεια τα κομμάτια καρχαρία μένουν κρεμασμένα για 4 – 5 μήνες, κατά τους οποίους υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης που τα κάνει να σκληραίνουν. Το Hákarl έχει φυσικά γεύση ψαριού, ωστόσο η οσμή αμμωνίας που αναδύει το κάνει μάλλον απωθητικό, αν και οι Ισλανδοί δεν φαίνεται να πτοούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου