Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Η ανατριχιαστική ηχογράφηση όρκας που μιμείται την ανθρώπινη ομιλία

Συναρπαστικό και τρομακτικό μαζί

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν να ακούτε μια φάλαινα να μιμείται έναν άνθρωπο; Αν και μπορεί να μην είναι μια περιέργεια που έχουν πολλοί, συνέβη και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, αν και λίγο ανησυχητικά.

Οι ηχογραφήσεις προέκυψαν από μια μελέτη σχετικά με την ικανότητα των όρκων να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, δείχνοντας ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να αναπαράγουν τους ήχους μας με εκπληκτική επιτυχία. Ο Josep Call, συν-συγγραφέας της μελέτης του 2018, εξήγησε ότι ο στόχος των

ερευνητών ήταν να δουν «πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι μια φάλαινα δολοφόνος» στην αντιγραφή άγνωστων ήχων.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν υπάρχει στο ρεπερτόριό τους και σε αυτή την περίπτωση το «γεια» δεν είναι αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», είπε ο Call, στον The Guardian. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους με μια 14χρονη όρκα ονόματι Wikie, η οποία εκπαιδεύτηκε για πρώτη φορά να αντιγράφει τρεις γνωστούς ήχους όρκας που έβγαζε το τρίχρονο μικρό της. Στη συνέχεια εκτέθηκε σε πέντε άγνωστους ήχους όρκας.

Στη συνέχεια, η Wikie άκουσε έναν άνθρωπο που παράγει τρεις ήχους όρκας και έξι ανθρώπινες λέξεις, όπως «Hello», «Amy», «ah ha», «ένα, δύο» και «bye bye». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Wikie μπορούσε γρήγορα να μιμηθεί τους ήχους, ακόμη και να αναπαράγει τέλεια δύο από τις ανθρώπινες λέξεις στην πρώτη της προσπάθεια.

                    

Οι ηχογραφήσεις της Wikie δείχνουν τις προσπάθειές της να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία. Ενώ μερικοί από τους ήχους είναι απόκοσμοι, άλλοι είναι εντυπωσιακά ακριβείς. Ένας χρήστης παρατήρησε: «Το γεια ακουγόταν δαιμονικό». Ένας άλλος αστειεύτηκε: «Εντάξει, αυτό το δεύτερο γεια ήταν λίγο δαιμονικό. Ήταν πραγματικά μια όρκα ή ο Διάβολος που μιλούσε LOL Το πιο αστείο και τρομακτικό πράγμα EVER! Αυτή είναι η μέρα μου, δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω».

Παρά την ανησυχητική φύση ορισμένων από τους ήχους, άλλοι ακροατές θαύμασαν την ικανότητα της όρκας. «Αυτό με έκανε να δακρύσω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα», σχολίασε ένα άτομο.

Ενώ μόνο η λέξη "γεια" παρήχθη σωστά σε περισσότερο από το 50% των προσπαθειών σε επόμενες δοκιμές, τα ευρήματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι οι όρκες μπορούν να μάθουν ήχους με φωνητική μίμηση. «Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι η βάση κάθε διαλέκτου που παρατηρούμε στη φύση, είναι εύλογο», σημείωσε ο Call.

Η φωνητική μίμηση της Wikie είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η φωνητική της ικανότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανθρώπων. Ο Call επεσήμανε: «Αν και η μορφολογία τους είναι τόσο διαφορετική, μπορούν ακόμα να παράγουν έναν ήχο που πλησιάζει αυτό που μπορεί να παράγει ένα άλλο είδος, σε αυτήν την περίπτωση εμείς».

 
Ωστόσο, ο Call πρόσθεσε, «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει το ‘γεια’». Ενώ η έρευνα με τη Wikie παρέχει πολύτιμες αρχικές γνώσεις, ο Call τόνισε ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω δοκιμές με άγριες όρκες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς μαθαίνουν να μιμούνται ήχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου