Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Κωπήλατο υποβρύχιο; Κι όμως, ναι!

Ο Ολλανδός μηχανικός και εφευρέτης Cornelis Drebbel ναυπήγησε το πρώτο πλωτό υποβρύχιο το 1620 για το Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό. 

Ήταν κατασκευασμένο απο ξύλινο πλαίσιο, σκεπασμένο αεροστεγώς με αδιάβροχο δέρμα και για την προώθησή του, άνδρες του πληρώματος, χειρίζονταν κουπιά! Μεταξύ του 1620 και του 1624 ο Drebbel κατάφερε να κατασκευάσει και να δοκιμάσει με επιτυχία άλλα δύο υποβρύχια, καθένα μεγαλύτερο από το τελευταίο. Το τελικό (τρίτο)

μοντέλο είχε 6 κουπιά και μπορούσε να μεταφέρει 16 επιβάτες. Αυτό το μοντέλο πραγματοποίησε δοκιμαστική πλεύση/κατάδυση παρουσία του Βασιλέως Ιακώβου Α της Αγγλίας (ή ΣΤ της Σκωτίας 1566 - 1625 ) και χιλιάδων Λονδρέζων. 

Το υποβρύχιο παρέμεινε βυθισμένο για τρεις ώρες σε βάθος μεταξύ 4-5 μέτρων. Ο Drebbel επιβίβασε τον Βασιλέα σε αυτό το υποβρύχιο σε δοκιμαστική κατάδυση κάτω από τον Τάμεση, κάνοντας τον Ιάκωβο Α τον πρώτο μονάρχη που ταξίδεψε κάτω από το νερό. Παρά τις πολλές επιτυχείς δοκιμές και καταδύσεις στον Τάμεση δεν κατάφερε να ενθουσιάσει το Ναυαρχείο και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχες.

 

Περισσότερα για τον Cornelis Drebbel (στην Αγγλική) εδώ:

https://sites.google.com/site/ukdrebbel/

ΦΩΤΟ: Wikimedia Commons

Από το facebook, μέσω e-rodios

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου