Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Μερίδες: 4-6
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές σε σκόνη
80 ml βραστό νερό
4 κρόκοι από μεγάλα αυγά
50 γρ. ζάχαρη
50 ml λικέρ Kahlua ή Grand Marnier
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε παρφέ με καφέ και σοκολάτα, αρχικά καλύπτουμε μια μικρή φόρμα διαμέτρου 18 εκ. με μεμβράνη.
Στη συνέχεια, διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό.
Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί: Βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσει το νερό, στερεώνουμε στο χείλος της κατσαρόλας ένα ανοξείδωτο ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ, έτσι ώστε να στέκεται ψηλά και να μην ακουμπάει στο νερό.
Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τον διαλυμένο καφέ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα πυκνό, κάπως κολλώδες, ομοιογενές και μεταξένιο μείγμα.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το λικέρ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
Το βγάζουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Το αδειάζουμε στο ταψάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε (θέλει τουλάχιστον 6 ώρες πάγωμα).
Βγάζουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να ξεπαγώσει ελαφρώς και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε το παρφέ με καφέ και σοκολάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 58.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου