Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Η νηστίσιμη «τούρτα του Γιάννη»

Πατέρας Σωφρόνιος

 Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για την κρέμα καραμέλας

 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 45 ml νερό

 115 ml φυτική κρέμα σαντιγί

 85 γρ. μαργαρίνη

Για την κρέμα σοκολάτας-μπισκότου

 160 γρ. νισεστές (κορν φλάουρ)

 400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 750 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια

 500 γρ. νηστίσιμα μπισκότα της αρεσκείας μας,(στο ράφι με τα προϊόντα vegan)

 1 λίτρο νερό

 500 ml φυτική κρέμα

Για τη σαντιγί

 500 ml φυτική κρέμα


Διαδικασία

Κρέμα καραμέλας

Για την τούρτα, ξεκινάμε και σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε.

Συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι το σιρόπι που θα σχηματιστεί να πάρει ξανθό καραμελένιο χρώμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά τη φυτική κρέμα (προσεκτικά και σταδιακά γιατί πιτσιλίζει έντονα) και τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας διαρκώς με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει καλά.

Κρέμα σοκολάτας-μπισκότου

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και τη φυτική κρέμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ζεσταθούν καλά.

Ρίχνουμε τον νισεστέ και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι που θα σχηματιστούν και το μείγμα να ζεσταθεί πολύ καλά.

Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει, να απλωθεί ομοιόμορφα στην κρέμα και το μείγμα να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε σχολαστικά για να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.

Το αδειάζουμε σε μια βαθιά στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 30 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα, και αφήνουμε κατά μέρος.

Σαντιγί

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη φυτική κρέμα με το σύρμα, μέχρι να σφίξει και να αποκτήσει τη σύσταση του γιαουρτιού.

Αφήνουμε κατά μέρος 3-4 κουτ. σούπας από την (κρύα πλέον) κρέμα καραμέλας που φτιάξαμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη στον κάδο με τη χτυπημένη κρέμα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δέσει το μείγμα σε σφιχτή, βελούδινη σαντιγί.

Την απλώνουμε πάνω στο μείγμα σοκολάτας-μπισκότου και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει.

 

Γαρνίρουμε με τις 3-4 κουτ. σούπας κρέμα καραμέλας που αφήσαμε κατά μέρος και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου