Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

Μπουρίτος με πουρέ από κόκκινα φασόλια και τυριά

Χριστόφορος Πέσκιας

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον πουρέ φασολιών

 800 γρ. έτοιμα βρασμένα κόκκινα φασόλια (κονσέρβας), στραγγισμένα

 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι (ή όσο αντέχουμε)

 1⁄2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

 λίγο ξίδι Jerez (προαιρετικά)

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα μπουρίτος

 150 γρ. ώριμο τυρί τσένταρ, χοντροτριμμένο

 150 γρ. κασέρι Ξάνθης, χοντροτριμμένο

 6 τορτίγιες

 120 γρ. σάλτσα Pico de Gallo (καυτερή μεξικάνικη σάλτσα – τη βρίσκουμε σε μπουκαλάκια, σε καταστήματα με έθνικ τρόφιμα ή σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)


Διαδικασία

Πουρές Φασολιών

Για να ετοιμάσουμε τα μπουρίτος με πουρέ από κόκκινα φασόλια και τυριά, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-12 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τα φασόλια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, λιώνοντάς τα παράλληλα με ένα πιρούνι πρες πουρέ, μέχρι να γίνουν πουρές.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί της κονσέρβας που αφήσαμε στην άκρη, ώστε να έχουμε έναν πουρέ μαλακό, σαν της πατάτας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε για τη συνταγή 500 γρ. πουρέ (φυλάμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για 2 ημέρες).

Προσθέτουμε το τσίλι, το κύμινο και το ξίδι Jerez (αν το χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά.

Μπουρίτος

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Ανακατεύουμε τα δύο τυριά σε ένα μπολ, μέχρι να αναμειχθούν.

Σε κάθε τορτίγια μοιράζουμε από 80 γρ. πουρέ φασολιών, 50 γρ. μείγμα τυριών και 10-20 γρ. σάλτσα Pico de Gallo (ή όσο αντέχουμε).

Τυλίγουμε κάθε τορτίγια σε ρολό και έπειτα τυλίγουμε το καθένα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο.

 

Ζεσταίνουμε τα τυλιγμένα μπουρίτος στον φούρνο, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι τορτίγιες και να λιώσουν τα τυριά.

Αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και σερβίρουμε τα μπουρίτος αμέσως. Ιδανικά, συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου