Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025

Αυγά σακσούκα με πάστα πιπεριάς

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 2

 60 ml ελαιόλαδο

 2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε φέτες

 4 πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια

 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη

 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (ή γλυκιά, αν δεν μας αρέσουν τα πικάντικα)

 1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

 800 γρ. ντομάτες κονκασέ από κονσέρβα ή ώριμες ντομάτες τριμμένες

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)

 4-5 αυγά (ή και περισσότερα, αν χωράνε στο τηγάνι μας)

 150 γρ. πρόβειο γιαούρτι

 μαϊντανός ή κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τα αυγά σακσούκα με πάστα πιπεριάς ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι – ιδανικά μαντεμένιο ή αντικολλητικό.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ όξινες.

Με μια κουτάλα ανοίγουμε 8 μικρές «λακκούβες» στη σάλτσα και σπάμε μέσα τα αυγά.

 

Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά, αλλά να παραμείνει ρευστός ο κρόκος.

Ρίχνουμε ανάμεσα το γιαούρτι και από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τον κόλιανδρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου