Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
Μερίδες: 2
60 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε φέτες
4 πιπεριές Φλωρίνης, σε μπαστουνάκια
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (ή γλυκιά, αν δεν μας αρέσουν τα πικάντικα)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
800 γρ. ντομάτες κονκασέ από κονσέρβα ή ώριμες ντομάτες τριμμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστη ζάχαρη (προαιρετικά)
4-5 αυγά (ή και περισσότερα, αν χωράνε στο τηγάνι μας)
150 γρ. πρόβειο γιαούρτι
μαϊντανός ή κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα αυγά σακσούκα με πάστα πιπεριάς ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι – ιδανικά μαντεμένιο ή αντικολλητικό.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ όξινες.
Με μια κουτάλα ανοίγουμε 8 μικρές «λακκούβες» στη σάλτσα και σπάμε μέσα τα αυγά.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά, αλλά να παραμείνει ρευστός ο κρόκος.
Ρίχνουμε ανάμεσα το γιαούρτι και από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τον κόλιανδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου